iMOVIE-EDITOINTIOHJELMAN LYHYT KÄYTTÖOHJE:


Kameran kytkeminen iMAC-tietokoneeseen:

Kameran DV-liitin kytketään ns. firewire-johdolla tietokoneessa olevaan liittimeen. Johdon saa kiinni vain yhdellä tavalla, joten etsi sopivat liittimet. Johto kannattaa merkitä selvästi vaikkapa tarralla, jotta se ei sotkeennu muihin tietokoneen piuhoihin. Firewire-piuha sotkeentuu usein USB-johdon kanssa. Tätä käytetään kuitenkin ainoastaan valokuvien siirtoon videokameralta.

Käynnistetään iMovie-ohjelma. Virtalähteessä kiinni olevaan kameraan kytketään virta. iMovie-ohjelma tunnistaa videokameran ja on valmis kaappaamaan kuvia tietokoneen kiintolevylle. Jos ohjelma ei huomaa kameran olemassaoloa, tarkista että kamera on VTR- tai Player-tilassa, eli virtakytkin on asennossa jossa videota voidaan kameralla katsoa.

Huom: Windows-käyttäjilleApple-tietokoneiden käyttö voi olla aluksi vaikeaa. Apua löytyy osoitteesta http://technology.pitt.edu/documentation/mac_osxfinal071701-1.pdf . Oppaassa kerrotaan Windows ja Apple OSX-käyttöjärjestelmän yhteneväisyyksistä ja eroista.

Myös Apple on julkaissut oman multimediaesityksensä vanhoille Apple-käyttäjille osoitteessa http://www.apple.com/pro/training/moving_to_macosx/index.html.

Työskentelyhygieniaa:

Kun iMovie-ohjelma avataan, se pyytää nimeämään projektin. Suotavaa olisi antaa projektille selkeä nimi ja mielellään päivämäärä, jolloin ohjelmaa on alettu leikkaamaan. Hyvä nimi voisi olla vaikkapa ”Koirapuisto20042002”. Näin eri projektit eroavat toisistaan ja kovalevytilan loppuessa on helppo tunnistaa vanhat projektit, jos jollain on sellainen koneelle unohtunut. Oletuksena ohjelma tallentuu käyttäjän kansioon Movies, mutta järkevämpää ne on tallentaa ulkoiselle kovalevylle. Tämä näkyy yleensä työpöydällä tai tiedostovalikossa oranssinvärisenä kovalevynä.

Tee projektillesi oma kansio! Hyvä kansion nimi on oma nimesi. Ohjelma luo projektitiedoston (nimi jonka annoit, esim. ”Koirapuisto20042002”) sekä Media-kansion, johon kaappaamasi videoleikkeet tallentuvat. Lisäksi tallennettaan vale-quicktime-tiedosto, jota tarvitaan lähinnää DVD-levyjen teossa iDVD-ohjelmalla. Kuvia, ääniä ja muuta materiaalia voit myös tallentaa myöhempää käyttöä varten työkansioosi. Ne saat käyttöösi kätevimmin iTunes- ja iPhoto-ohjelmien kautta. Ohjeita tästä myöhemmin.

iMovien työpöytä jakautuu kolmeen osaan. Vasemmalla ylhäällä on monitori-ikkuna, jossa näet joko kaappaamasi videokuvan, leikepöydältä valitsemasi otoksen tai aikajanalla olevan valmiin ohjelman – riippuen siitä, mitä olet kulloinkin tekemässä.

Oikealla ylhäällä on leikepöytä/toiminto-ikkuna, josta valitaan käytettävät otokset ja efektit ohjelman leikkausvaiheessa. Valintanappien järjestys on myös ohjeellinen työvaihejärjestys, eli ensin leikkeet kuntoon, siitä muun materiaalin kautta tehosteisiin ja lopuksi poltetaan dvd / viedään materiaali muuhun levitysmediaan (kasetti/internet). Tehosteita ja siirroksia on joskus tarkoituksenmukaista tehdä myös ennen äänien lisäämistä, joten tapauskohtaista harkintaa täytyy tehdä.

Alhaalla on aikajana-ikkuna, jossa on kaksi muotoa: Diashow-muoto, jossa voi tarkastella otoksia diaesitysmäiseen malliin (otosten järjestely keskenään), sekä kello-muoto, jossa voi katsoa aikajanamaiseen malliin (ohjelman yksityiskohtien tarkastelu ja muokkaus on helpompaa).

Muista että Ohjeet-valikosta saat yksityiskohtaisempaa tietoa ohjelman toiminnasta! Perusopetusmateriaalia löytyy myös http://www.apple.com/fi/ilife/imovie/edit.html-sivuilta.

 

Videon kaappaaminen tietokoneelle:

Monitori-ikkunan alapuolella on kytkin, jolla ikkuna käyttötarkoitusta voidaan muuttaa. Kamera-asennossa kuvaa tuodaan tietokoneelle, sakset-asennossa tehdään videoeditointia. Kytkettyämme kameran kiinni, varmistamme että kytkin on kamera-asennossa.

Kuvat kaapataan käyttämällä tietokoneen ruudulla vasemmalla ylhäällä olevaa monitori-ikkunaa. Ikkunan alalaidassa on kotinauhureista tutut käyttönäppäimet, joilla ohjataan kameran toimintoja. Kameran omiin näppäimiin ei tarvitse koskea. Näiden yläpuolella on tuo-nappi, jota painamalla videokuva tallentuu tietokoneen kovalevylle projektisi Media-kansioon.

Koko kuvatun nauhan kaappaaminen:

Yksittäisten otosten kaappaaminen nauhalta:

Kun olet kaapannut kaikki tarvitsemasi otokset, sammuta kamera ja kytke se irti ja sammuta siitä virta.

Monitori-ikkunan vasemmassa alalaidassa on myös kytkin ”kamera/sakset”, jolla voi vaihtaa monitori-ikkunan katselumuotoa, eli näkyykö siinä kamerasta kaapattava kuva (kamera-asento) vai videoleikkaustila (sakset-asento), jossa varsinainen videoleikkaus tehdään.

 

Leikkaus:

Leikkaus iMovie-ohjelmalla tapahtuu yksinkertaisimmalla mahdollisella tavalla. Ohjelma olettaa, että kameralta kaapataan ainoastaan tarvittavat otokset. Näitä voidaan hioa ja järjestää tietokoneen avulla valmiiksi video-ohjelmaksi. Ohjelmiin voidaan lisäksi lisätä still-kuvia, ääntä, tekstiä ja erilaisia efektejä.

Kaappaamasi leikkeet on järjestetty leikepöydälle. Klikkaamalla niiden nimeä voit nimetä niitä uudelleen. Päätä jo tässä vaiheessa, mitä otoksia haluat käyttää ja missä järjestyksessä. Nimeä otokset kohtauksen ja otoksen nimillä tai haastattelun aihesisällöllä/kuvitusmateriaalin aiheella. Kuvaile otos hyvin jotta löydät sen helposti myöhemmin.

Aikajana-ikkunassa on kaksi toimintamuotoa, jotka voi valita ikkunan yläpuolella olevilla painonapeilla: Diashow- ja filmileikkaustilat. Käytä editoinnissa filmileikkaustilaa ja otosten keskinäisessä järjestelyssä tai ylimääräisten otosten poistossa diashowtilaa.

Leikkaus tapahtuu seuraavasti:

Muita komentoja kun leikattua kuvaa käsitellään valitsemalla siitä osia monitori-ikkunassa:

Katso lisää applen omilta kotisivuilta!

Tilkkeiden lisääminen ohjelmaan:

Tekstitysten, efektien ja siirrosten lisääminen ohjelmaan on helppoa. Haluttu elementti siirretään hiirellä vetämällä haluttuun kohtaan ohjelmaa. Jos esimerkiksi tekstitystä ei haluta alkavaksi aivan otoksen alusta, se voidaan erottaa myöhemmäksi katkaisemalla otos [omppu + T]-komennolla ja liittämällä efekti siihen.

Kuvia ja ääniä voidaan tuoda ohjelmaan omien toimintaikkunoidensa kautta. Ohjelma tukee yleisimpiä kuva- ja ääniformaatteja ja ne voidaan muokata sopiviksi iTunes ja iPhoto-ohjelmissa. Niihin tallennetut äänet ja kuvat näkyvät myös iMovie-ohjelman toimintaikkunoissa. Kuvat kannattaa käsitellä valmiiksi tv-kuvan vaatimaan muotoon – suositeltava koko on 768 x 576 pikseliä.

Kuvien siirtäminen:

Suositeltava kuvien formaatti on jpeg-kuvat. Ne kannattaa tuoda ensin iPhoto-ohjelmaan siirtämällä ne esimerkiksi tietokoneen työpöydälle ja raahaamalla ne hiirellä iPhoto-ohjelman kuvakkeen päälle. Nyt kuvat näkyvät iMovie-ohjelmassa "Kuvat"-toimintoikkunassa.

Jos kuvissa käytetään kehittäjänsä mukaan nimettyä toimintoa "Ken Burnsin tehoste", voivat kuvat olla minkä kokoisia tahansa. Kuvia voidaan tällöin suurentaa ja niissä voidaan liikkua pysty- tai sivusuuntaan. Kuvia ei voi tietenkään suurentaa rajattomasti, vaan kuvan rakeisuus tulee näkyviin.

Jos kuvaa ei haluta zoomailla, ota Ken Burns-rasti pois. Voit silti sommitella ja zoomailla valokuvaa halutunlaiseksi.

Äänien lisääminen iMovie-ohjelmaan:

Äänien lisääminen iMovie-ohjelmaan tapahtuu pitkälti samalla tavalla kuin kuvienkin. Nyt apuna käytetään iTunes-ohjelmaa. iTunes hyväksyy hyvin monentyyppisiä äänitiedostoja, mutta suositeltavia ovat wav, aiff, ja mp3-tiedostot. Ne tuodaan tietokoneen työpöydälle ja siirretään iTunes-kuvakkeen päälle. Äänitiedostot löytyvät tämän jälkeen iMovie-ohjelman "Kirjasto"-valikon alta.

iMovie-ohjelmasta löytyy myös äänitehosteita. Ne löytyvät myös ylävalikosta, kuten myös CD-asemaan laittamasi CD-levy. Musiikit, tehosteet ynnä muut tällä tavoin tuomasi äänet voit siirtää aikajanalle filmileikkaustilassa vetämällä ne yksinkertaisesti hiirellä haluamaasi kohtaan.

Myös omia efektejä tai spiikkejä voi tehdä siirtämällä ohjelman toistokursori haluttuun kohtaan. Ääni-toimintoikkunan alalaidassa on äänitysnappulan kuva, jota painamalla tietokoneeseen kytketyn mikrofonin tallentamaa ääntä voidaan nauhoittaa suoraan aikajanalle niin että kuvaa voidaan seurata samalla. Huomaa että voit sammuttaa ylimääräisten äänien kuulumisen painamalla aikajanaikkunan oikeassa laidassa olevia v-raksit pois päältä. Kun haluat kuunnella ääniä uudelleen, laita v-raksit uudelleen päälle.

Äänentasoja voi säätää toistoikkunan alapuolella olevalla äänenvoimakkuussäätimellä. Säädin vaikuttaa niihin leikkeisiin, jotka ovat kulloinkin valittuna (valittu leike muuttuu tummemmaksi). LIsäksi äänisäätimen vasemmalla puolella on "Äänenvoimakkuus"-rasti jota painamalla saadaan leikkeiden äänentasot näkymään kuminauhamaisena säätönauhana. Hiirellä nauhaan tarttumalla äänentasoa voidaan laskea ja nostaa. Nauhaan ilmestyy pieniä palleroita, joihin voit hiirellä tarttua. Ole varovainen kuitenkin äänisäätöjen kanssa - kytke "Äänenvoimakkuus"-rasti pois päältä heti kun olet äänentason muutoksesi tehnyt. Jos teet virheitä, muista että peru-toiminnolla pääset takaisinpäin aina edelliseen tallennuspisteeseen saakka.

Ohjelman tallentaminen nauhalle tai QuickTime-tiedostoksi:

Kun ohjelma on valmis, sen voi tallentaa takaisin kameralle, siitä voi tehdä Quicktime-tiedoston (jota voi edelleen käsitellä realmedia- tai windows media-muotoon Cleaner-ohjelmalla) tai siitä voi polttaa DVD-R-levyn, jota voi katsoa DVD-soittimella. Tallennus haluttuun muotoon tapahtuu valitsemalla aikajana-ikkunasta valmis elokuva ja painamalla [shift+omppu+E] tai arkisto-valikosta kohta Jaa…, jolloin ruutuun tulee ohjeet kuinka toimia tästä eteenpäin. Käytetyimpiä muotoja ovat Videokamera- ja Quicktime-vientitoiminnot.

Huomaa, että Quicktime-tiedostoja voidaan tehdä usealla eri laatutasolla. Edelleenkäsittelyä varten laatutaso kannattaa säätää mahdollisimman hyväksi, esim. CD-ROM tai DV-laatu. Kohdasta muokatut asetukset pääsee tekemään myös muita tiedostomuotoja, kuten avi, mpg tai mp4-tiedostomuodoissa.

Jos haluat tehdä ohjelmistasi erilaisia versioita, voit kopioida työpöydällä koko projektikansiosi ja nimetä sen uudelleen. Valitettavasti projektista toiseen ei saa suoraan siirrettyä yksittäisiä otoksia. Ne täytyy ensin viedä esimerkiksi videokameraan ja kaapata sieltä uuteen ohjelmaan. Projektisi mediakansiosta EI SAA poistaa mitään leikkeitä tai viedä niitä toisen projektin mediakansioon. Oveluus ei kannata iMovieta käytettäessä.

Suositeltava työjärjestys:

  1. Lataa kuvat sisään ohjelmaan ja nimeä ne.
  2. Trimmaa otokset sopivan kokoisiksi copy-pasteamalla ne aikajanalle. Voit nimetä otokset uudelleen ja kopioida niistä kopiot leikepöydälle takaisin. Näin käytettävistä otoksista jää varmuuskopiot.
  3. Lisää efektit, äänet ja muut tilkkeet ohjelmaan. Hio äänentasot ja viimeistele ohjelma.
  4. Tee ohjelmasta digitaalinen kopio DV-kasetille. Julkaise ohjelma haluamassasi muodossa, DV -> VHS, web, tai DVD-muodossa.

 

Lähteet:

http://www.apple.com/fi/ilife/imovie/index.html

http://www.digivideo.org/


Copyright Pekka Ranta 2002 - 2004

 Go back